Stadsgidsen

Werkgroep: Stadsgidsen

Stadswandelingen in de gemeente Echt-Susteren

In Echt-Susteren is een groep Stadsgidsen actief die zowel inwoners als bezoekers graag wil laten kennismaken met de historische kernen van Echt en Susteren.

1.      Stadswandeling Echt (startpunt voormalig raadhuis op de Plats)                                  

De rondleiding start telkens bij de trappen van het in 2007 gerestaureerde voormalige stadhuis aan de Plats. Via de van oudsher beroemde "straten en stegen van Echt" leiden de deskundige gidsen u langs het Vrijthof, de dakpannenfabriek De Valk, het voormalige Ursulinencomplex en de monumentale panden aan onder andere de Plats en de "Grote" straat, met allemaal hun eigen geschiedenis. Aandacht is er voor de kunstwerken die u in ruime mate zult tegenkomen. Tijdens de stadswandeling wordt een bezoek gebracht aan de St. Landricuskerk met devotiealtaar Edith Stein.  Herkenbaar zijn ook nog de contouren van het grachtenstelsel rond Echt, de functie van de Molenbeek en uitgelegd wordt waarom Echt juist op deze plek is ontstaan. Tevens wordt u meegenomen in de geschiedenis van Echt met diverse onderwerpen zoals landschap, landbouw, handel en industrie, religie en onderwijs. Een rondleiding waarin het verleden wordt gekoppeld aan het heden.

 2.      Wandeling door Susteren (startpunt: Salvatorplein t.o. de Basiliek)

Naast het feit dat in 2014 de Heiligdomsvaart heeft plaatsgevonden en 1300 jaar geleden een schenking plaatsvond van een abdij aan St. Willibrord, willen de stadsgidsen u op een ontspannende en inspirerende manier laten kennismaken met de rijke historie van de oude stad Susteren.

Zo bezit Susteren met de H. Amelberga Basiliek een van de oudste kerken van Nederland met een bijzonder interessante geschiedenis. Na de kerk te hebben besproken, gaat het verder naar de Winkelpoort en het vroegere ‘handels’ centrum met enkele bijzondere panden. Via de Feurderpoort, en indien de tijd het toelaat nog naar ‘’t Kenon oppe Mert’ voor een klein stukje oorlogsverleden, wordt er verder gewandeld langs enkele gedenkwaardige beelden en de voormalige stadsmolen en vervolgens terug naar het Salvatorplein.
De stadswandeling start op het Salvatorplein bij ’t Stift en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De kosten bedragen € 2,- per persoon (bij start contant betalen) met een maximum van 20 personen per groep per stadsgids.

Stadswandelingen op andere dagen / tijden zijn ook mogelijk indien de stadsgids beschikbaar is. Hiervoor kunt u contact opnemen met Marlies Schulpen – Merry  tel.046 449 44 84046 449 44 84,  Piet Stoffels  tel. 046 449 15 03 of  merry.travel.ms@gmail.com

In Susteren worden op elke eerste zondag van de maand van april tot en met september stadswandelingen gehouden die om 14.00 uur starten op het Salvatorplein. In Echt worden van april tot en met september op elke derde zondag van de maand stadswandelingen rond het centrum van Echt aangeboden. Start om 14.00 uur op de Plats.

Interesse in één van de Stadswandelingen?       

Alle stadswandelingen vinden op afspraak plaats en duren ca. 1,5 tot 2 uur.             

Voor stadswandelingen in Echt neemt u contact op met de coördinator van de stadswandelingen Frans Schreurs, via telefoonnummer 0475-411377 of e-mail: fransschreurs46@gmail.com.

Voor de stadswandelingen in Susteren kunt u afspraken maken met Marlies Schulpen-Merry, telefoonnummer 046 - 4494484 danwel per email: merry.travel.ms@gmail.com