Lezing Groote Oorlog 1914-1918

Datum: 6-12-2016

Lezing Eerste Wereldoorlog

Lezing De Groote Oorlog 1914-1918 Achtergronden, Oorzaken, Aanleiding en Verloop door Jos Henckens

De Eerste Wereldoorlog 1914-1918 staat in ons geheugen gegrift als de Groote Oorlog. Waarom spreken we van een wereldoorlog? Door welke dieperliggende oorzaken en mechanismen kwam deze oorlog op gang? Met welke mentaliteit werd de oorlog gevoerd? Liep dit dramatisch verhaal af met de opluchting van de Wapenstilstand van 1918? De gevolgen op lange termijn waren veel dramatischer. Kortom, een historische situering van dit conflict toont ons, dat het niet uit de lucht is komen vallen. De vraag is ook: hoe werden Belgisch en Nederlands Limburg door deze oorlog geraakt?

De beide Limburgen zijn relatief beperkt geraakt door de oorlog. Belgisch Limburg : onrust en verdriet om (gesneuvelde) jongens aan het front. Duitse bezetting en bestuur. Vluchtelingen en hun opvang/internering in Nederland. Gedwongen tewerkstelling in Duitsland.  Schaarste en stijgende prijzen. De afsluiting door de draad, smokkel en ongevallen.

1918-4.jpg   1918-7.jpg  1918-8.jpg

      Foto's: Duitse troepen keren, na de wapenstilstand van 11 november 1918, vanuit België terug naar Duitsland via de Maasbrug te Maaseik-Roosteren en moeten bij binnenkomst van Nederland alle wapens inleveren.

Jos Henckens (Geistingen 1962) is licentiaat in de moderne geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en hij heeft meermalen een lezing voor onze vereniging verzorgd. Hij kan putten uit zijn ervaring als leraar geschiedenis aan het Koninklijk Atheneum te Overpelt (B). Hij is tevens voorzitter van de Pater Sangerskring in Maaseik. Daar is hij onder meer betrokken bij de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis en in 2014 was hij nauw betrokken bij de organisatie van het Van Eyck-jaar. Zijn brede historische interesse gaat onder meer uit naar de Eerste Wereldoorlog,, de joden in Belgisch Limburg tijdens WOII en de gebroeders Van Eyck.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 6 december a.s. en is gratis toegankelijk voor leden van de heemkundekring. Niet-leden betalen € 3.  Aanvang 20.00 uur in het Jeugdhuis Pius X aan de Mussenstraat te Echt.

« terug