Het zal je maar overkomen! Dat je in de stamboom van je geliefde een waargebeurd verhaal vindt over Anna, een straatarm meisje van 16, dat ongetrouwd, maar mét een pasgeboren zoontje, in 1721 in het Zuid Limburgse dorpje  Schinnen terechtkomt.
Daar wordt ze  bijna vermalen door de grote geschiedenis:  in die tijd vervolgden de overheden de zogenaamde bokkenrijdersbendes, die Staat en Kerk zouden bedreigen. Honderden mensen werden gearresteerd en ter dood gebracht. Schinnen was ook een ‘bokkenrijdersnest’.
Toevallig is Jos Bours precies in dat dorpje geboren en had hij de luxe en de tijd om op zoek te gaan naar de feiten achter dat verhaal. Vandaaruit schreef hij een historische roman: Duvelsprie, een onvertaalbaar Limburgs woord dat zowel duivelskreng als ongezeglijk, jong ding betekent. 

Jos Bours komt graag vertellen, bij de Heemkundekring “ Echter Landj” wat hij allemaal ontdekte: hoe Anna overleefde, dat ze peettante werd van een dochtertje van de veldwachter, die later werd gewurgd als bokkenrijder, hoe ze zelf ontsnapte aan de verdenking en haar leven een onverwachte wending gaf.

Daarnaast zal de  vrouw van Jos Bours, Marlies, in wier stamboom hij dit verhaal vond, een lied zingen over Anna’s gefnuikte liefde en  leest Jos stukjes voor uit het boek.

Er zal genoeg tijd zijn voor vragen en reacties.

Jos  verheugt zich op deze ontmoeting op 14 april om 20 uur in het buurthuis St Joris.