Beleef een Romeinse weg tussen Tüddern en Reuver

 

Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegen-stelsel aangelegd van zo’n 80.000 km. Eén van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd rond het midden van de 1ste eeuw na Chr., liep van de Romeinse stad Coriovallum (Heerlen), dan wel Traiectum ad Mosam (Maastricht) naar Colonia Ulpia Traiana (Xanten) en was van grote militaire en economische betekenis. De weg liep door Teudurum (Tüddern) en Mederiacum (Melick). Daar deze weg het huidige werkgebied van de heemkundekring Echter Landj, heemkundevereniging Roerstreek en heemkundevereniging Maas- en Swalmdal doorkruiste, hebben de archeologische werkgroepen van deze verenigingen een samenwerkingsverband opgericht met de naam Via Traiana. Het doel is om het tracé te verkennen en te onderzoeken. Over de route van de weg zijn namelijk veel meningsverschillen en is er veel discussie. De exacte route is helaas grotendeels nog onzeker.

 

Ter gelegenheid van De Nationale Archeologiedagen van 17 t/m 19 juni 2022 is er een fietstocht gemaakt. Deze tocht biedt fietsers een mooie gelegenheid kennis te maken met de Romeinse weg. Natuurlijk is de oorspronkelijke Romeinse weg na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen of ligt deze mogelijk nog onder een asfaltweg. Op sommige plaatsen is deze echter nog enigszins in het landschap zichtbaar. Hier en daar gaat de fietstocht zelfs nog letterlijk over deze weg.

 

De fietstocht, bestaande uit drie fietsroutes (lussen), ligt tussen het Romeinse Teudurum (Tüddern) en de Witte Steen in Reuver. Elke fietsroute voert van zuid naar noord zoveel mogelijk langs het vermoedelijke tracé van de Romeinse weg. Terug naar het startpunt voert de fietsroute langs mooie en historische bezienswaardigheden. Het eindpunt van fietsroute 1 sluit aan met het startpunt van fietsroute 2 en het eindpunt van fietsroute 2 sluit aan met het startpunt van fietsroute 3.

De aanmelding van de Via Traiana fietstocht van HKEL staat nu online op de site van de Nationale Archeologiedagen.

De fietstocht van Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) en Maas- en Swaldal (HVMS) staan ook op die site.

https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/fietstocht-langs-de-romeinse-weg-viae-traiana-tussen-tuddern-d-en-putbroek/

 

De drie fietsroutes zijn:

  1. Tüddern (Duitsland) – Putbroek (Echt) – Tüddern, 35 km
  2. Putbroek – Thuserhof (Asenray) – Putbroek, 34 km
  3. Thuserhof – de Witte Steen (Reuver) – Thuserhof, 33 km

Pak de fiets en verken de Romeinse weg!