Natuurwerkgroep Pepijnsland van HKEL nodigt u uit tot deelname aan een voorjaarsbezoek aan de Hellingbossen van Elsloo en Bunde.

Dit wordt gehouden op zondag 23 april a.s.

Vanaf de Nieuwe Markt in Echt starten we i.v.m. carpoolen om 9.00 uur.

We rijden van hieruit naar kasteel Elsloo, waar we de wandeltocht beginnen.

De tocht zal zo’n 7 km lang zijn en gaat over een gevarieerd terrein, ook wat hoogte betreft. Na de wandeling is de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de botanische tuin en/of de mogelijkheid iets te nuttigen bij het kasteel. Natuurlijk gebeurt dit in overleg met de bestuurder van de auto. Degelijk waterdicht schoeisel is aan te bevelen en beslist de camera niet thuis laten. Je zult die zeldzame orchidee, bijvoorbeeld de grote keverorchis toch ook op de gevoelige plaat willen vastleggen.

 

De wandeling door de hellingbossen tussen Elsloo en Bunde zal je voeren langs het steilste hellingbos, dat we kennen in Nederland. Het is een bijzonder ecosysteem, waar naast allerlei zeldzame bosplanten, (o.a. orchideeën) ook bijzondere waterdieren te vinden zijn, zoals salamanders en verschillende kikkersoorten.

Een prachtig stukje natuur, gevormd door de Maas is in het voorjaar een oase van daslook.

De hellingen zijn hier letterlijk wit gekleurd en de lookgeur golft je tegemoet, maar dat maakt dit stukje natuur juist heel bijzonder.

 

 

Een twintigtal libellensoorten fladderen langs het water van de Hemelbeek, die onderaan de hellingen stroomt. In het hellingbos ontspringen allerlei bronbeekjes. Dit heldere water zorgt ervoor, dat het dal vooral erg drassig is en vormt daar een geweldige voedingsbodem voor de eveneens massaal voorkomende gele dotterbloem, een typische plant van de natte grond.

 

Al die nattigheid lokt natuurlijk ook veel reigers. Een oplettende wandelaar zal in de hoge boomtoppen de nesten van deze vogels kunnen zien.

Aan de andere kant, langs de kanaaldijk, wordt het gebied omzoomd door populieren, die vol hangen met maretak.

 

Al met al is het een mooi wandelgebied met veel verrassende klimpartijtjes en mooie uitzichten over de Maasvallei. Het gebied is zo bijzonder, dat het door de Europese Unie als beschermd gebied aangemerkt is.

 

Wie na de wandeling nog niet genoeg heeft van de flora kan een bezoek brengen aan de indrukwekkende botanische tuin, die gelegen is naast Kasteel Elsloo. Ook deze tuin is op een helling gesitueerd en is daardoor niet voor iedereen bereikbaar.

 

Voor deelname is opgeven verplicht via wielewaalwandeling@gmail.com of 0613777426 (Wilma, eventueel inspreken) en dat liefst voor donderdag 20 april a.s.