Datum: 17-1-2017

Lezing keramische industrie 17 januari 2017

Keramische industrie in Echt en De Valk.

De meeste huizen zijn tegenwoordig bedekt met dakpannen. Tot 1850 was dit bouwmateriaal alleen voor de gegoede burgers weggelegd. Vervolgens werd de keramische pan het standaardmateriaal voor het bedekken van huizen. Door de aanwezigheid van geschikte klei ontstonden vanaf dat moment diverse pannenfabrieken in Echt en omgeving.

Marcel Dings zal ons kort door de ontwikkeling van de pannenfabricage in Echt leiden. Hierbij zal hij in het eerste deel van de lezing aangeven hoe het productieproces in de loop der tijd stap voor stap omgevormd is van zwaar en arbeidsintensief werk in veel kleine fabriekjes naar de huidige massaproductie in enkele grote fabrieken. Vervolgens zal hij de grote keramische fabrieken in Echt behandelen: de Echter Steenfabriek en LKKB voor stenen, en de Stoompannenfabriek, Gebroeders Cuijpers, en De Valk voor pannen. Vooral bij laatstgenoemde fabriek zal langdurig stilgestaan worden. Want dit bedrijf was enige tijd de grootste pannenfabriek van Europa, maar ging in 1991 toch ten onder. De meeste gebouwen van de firma zijn onlangs gesloopt. Dings hoopt duidelijk te maken dat de resterende, als rijksmonument aangemerkte, gebouwen van De Valk het zeker verdienen om behouden te blijven.

De lezing wordt ondersteund door veel foto’s en een filmfragment van de pannenproductie.

Drs. Marcel Dings komt uit Tegelen, het Limburgse centrum van de grofkeramiek. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en werkt bij baksteenproducent Wienerberger. In zijn vrije tijd heeft hij zijn belangstelling voor het verleden van zijn woonplaats gecombineerd met zijn werk en zijn studie, door namens de Stichting WIEL een boek te schrijven over het resterende industriële erfgoed van de kleiwarenfabrieken in Limburg.

De lezing voor Heemkundekring Echter Landj vindt plaats op 17 januari a.s. in Jeugdhuis Pius X aan de Mussenstraat 6 te Echt, aanvang 20:00 uur. De toegang voor niet leden bedraagt 3 euro.