Het hele jaar door kunnen we genieten van  wilde planten in de natuur. Je kunt ze oogsten en drogen voor verschillende doeleinden. Eetbare wilde planten geven je een voeding, die tegelijkertijd een medicijn is. Het is helend voedsel voor het lichaam, dat ook nog eens past in een duurzame levensstijl. Het is niet nodig om duur “superfood”, zoals Gojibessen en Chiazaad  te kopen. Hier groeit het “superfood” zomaar in de natuur of in onze tuin.

 

Wat maakt het zoeken naar deze planten  zo bijzonder?

Het is het genot om op een vroege morgen de vrede en de rust te voelen bij het plukken van de kruiden in het veld of in de berm.

 

De wilde planten, die zich door de jaren heen, in alle rust, hebben aangepast en uitgebreid door zaad en wortels, groeien vanzelf op plekken, waar ze nodig zijn om de balans te herstellen.

 

Wilde planten bevatten, met name in het voorjaar, hoge concentraties aan vitamines

Alleen daarom al is het goed regelmatig  wilde planten te eten of kruidenthee te drinken.

 

Ook kan het lichaam zich hierdoor ontdoen van alle afvalstoffen, die zich tijdens de winter in het lichaam hebben opgehoopt.

Het samenspel van vitamines, mineralen en secundaire plantenstoffen zetten de organen aan tot het afbreken en uitscheiden van de opgehoopte afvalstoffen.

Verse blaadjes, bijvoorbeeld van brandnetel, paardenbloem, duizendblad of speenkruid, zijn niet alleen erg lekker, maar ook uitermate gezond.

 

De eerste en belangrijkste regel bij wildplukken is determineren.

Determineren is niets anders dan het vaststellen tot welke soort, ondersoort, geslacht of variëteit een plant, bes of noot behoort.

Vooral als je hetgeen je plukt ook wilt gebruiken voor consumptie is dit heel belangrijk. Gebruik hierbij een goede veldgids of het internet.

 

Maak je het wildplukken goed eigen door goed te kijken. Kijk in boekjes en op internet, maar kijk vooral goed in de natuur en vergelijk. Kun je een plant of bes niet benoemen, laat hem dan staan of hangen.

De belangrijkste vuistregel, die je bij wildplukken in acht dient te nemen is:

Bij twijfel laten staan.

Een van de bekendste en beruchtste planten is wel de brandnetel. Helaas wordt deze door bijna iedere tuinbezitter verfoeid.

Toch is deze dé “superfoodplant” van Nederland.

 

Het hele jaar door kan het blad worden geoogst. Zelfs in de winter vind je jonge uitlopers onder aan de afgestorven stengel.

Je kunt de bladeren als groente koken of roerbakken, verwerken in soepen, sausen en quiche. Men kan er heerlijke thee van trekken, maar je kunt er ook bier van brouwen. Er kan bladgroen van worden getrokken voor kleurstof en er kan een zalf van gemaakt worden(voor bijvoorbeeld jeugdpuistjes).

 

De volgende heilzame werkingen worden aan de brandnetel toegeschreven:

 

Vochtafdrijvend

Bloedzuiverend

Ontstekingsremmend

Weerstandverhogend

Spijsverteringbevorderend

Bloedsuikerverlagend

Reuma-en jichtverlichtend

Borstvoedingbevorderend

Pijnstillend

 

Wist je trouwens dat brandnetels commercieel op grote schaal gekweekt worden om het chlorofyl, dat ze bevatten?

Dit chlorofyl zit in voedingsmiddelen als E140. We eten dus meer brandnetel dan de meesten onder ons denken.

 

Wil je meer weten, ook van andere eetbare planten, wandel dan mee met deze excursie!

Na afloop kun je genieten van diverse hapjes en drankjes uit de natuur.

 

Eef Schoffelen.