Datum: 12-12-2017

Jaarlijkse varia-avond leden HKEL

Varia-avond leden Heemkundekring “Echter Landj”

 

De Heemkundekring Echter Landj houdt op dinsdag 12 december als afsluiting van het jaar een varia-avond voor de leden, waarin diverse onderwerpen aan bod komen:

Aan de hand van de allerlaatste versie van het “Actuele Hoogtebestand Nederland” (AHN) laat Benoît Locht, onder het motto: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”, zien wat de hoogtekaart vertelt over het ontstaan van het landschap. Als voorbeeld wordt de omgeving van Echt en met name de Doort en het Kranenbroek nader bekeken. We ontdekken oude Maasstrengen, terrasranden, stuifzanden, -duinen, maar ook zijn relicten van menselijke ingrepen gemakkelijk te traceren. Door AHN te (leren) lezen gaat een onbekend ‘boek’ voor ons open.

Lei Theelen zal in een korte toelichting uiteen zetten, hoe de naamgeving van de diverse afdelingen en paviljoens in De Eghte tot stand is gekomen. Hij zal daarbij vooral ingaan op namen van plaatsen, objecten en oude pachtboerderijen.

Jan Pirovano gaat uitleg geven over het ontstaan van atlassen en in het bijzonder de  Schoolatlas van de Geheele Aardevan Beekman & Schuiling. De kaarten in deze atlas zijn héél wat drukker en avontuurlijker dan die in de Bosatlas en gaan door de véél grotere gedetailleerdheid en de vele bijkaartjes en stadsplattegronden meer in de richting van een wereldatlas. Daarvan had Nederland er omstreeks 1920 nauwelijks één: de Duitstalige atlas van Freytag, Vandaar de kennelijke behoefte aan iets méér dan een schoolatlas in het Nederlands.

Michel Locht houdt een korte presentatie over een fonetische studie van het Echter dialect, waarin hij ingaat op isoglossen, een fonetische vergelijking maakt tussen het Nederlands en het Echter dialect en de unieke situatie van voornamelijk het dialect van Koningsbosch in vergelijking met het dialect van Echt schetst.

De varia-avond vindt plaats in Jeugdhuis Pius X aan de Mussenstraat in Echt en begint om 20.00 uur. De vereniging trakteert traditiegetrouw op kerstbrood.