Stadsgidsen

Stadswandelingen in de gemeente Echt-Susteren

Werkgroep: Stadsgidsen

In Echt-Susteren is een groep Stadsgidsen actief die zowel inwoners als bezoekers graag wil laten kennismaken met de historische kernen van Echt en Susteren.

1.      Stadswandeling Echt (startpunt voormalig raadhuis op de Plats)  

De rondleiding start telkens bij de trappen van het in 2007 gerestaureerde voormalige stadhuis aan de Plats. Via de van oudsher beroemde “straten en stegen van Echt” leiden de deskundige gidsen u langs het Vrijthof, de dakpannenfabriek De Valk, het voormalige Ursulinencomplex en de monumentale panden aan onder andere de Plats en de “Grote” straat, met allemaal hun eigen geschiedenis. Aandacht is er voor de kunstwerken die u in ruime mate zult tegenkomen. Tijdens de stadswandeling wordt een bezoek gebracht aan de St. Landricuskerk met devotiealtaar Edith Stein. Herkenbaar zijn ook nog de contouren van het grachtenstelsel rond Echt, de functie van de Molenbeek en uitgelegd wordt waarom Echt juist op deze plek is ontstaan. Tevens wordt u meegenomen in de geschiedenis van Echt met diverse onderwerpen zoals landschap, landbouw, handel en industrie, religie en onderwijs. Een rondleiding waarin het verleden wordt gekoppeld aan het heden.

Van april tot en met september is er op de derde zondag van de maand een rondleiding Echt.
Men kan aanschuiven bij de gids die vertrekt van af de Plats om 14.00 uur. De kosten bedragen € 2,- te voldoen aan de gids.

Voor 2019 zijn de datums:
21 april; 19 mei; 16 juni; 21 juli; 18 augustus en 15 september.
Vooraf aanmelden is niet nodig.

 Stadswandelingen/rondleidingen zijn ook, indien een gids beschikbaar is, op andere dagen en tijden mogelijk.

Tevens kunnen op aanvraag rondleidingen op maat of op thema aangeboden worden.
De kosten voor deze rondleidingen zijn € 2,- per persoon, met een minimum van € 30,-

Voor deze rondleiding kan contact worden opgenomen met info@echterlandj.nl (met: Rondleiding Echt, als onderwerp).

2    Wandeling Susteren  –  startpunt; Salvatorplein bij ‘t Stift

Susteren is ontstaan aan de Rode Beek, een waterstroom die in de Keltische tijd “Suëstra” genoemd werd. De naam Susteren is daarvan afgeleid. In het jaar 714 schonken de Frankische hofmeier Pepijn van Herstal en zijn vrouw Plectrudis aan bisschop Wilibrordus een kerk, een klooster en een landgoed “Suëstra” genaamd. Het klooster diende als basis voor de missionering van de omgeving. Het klooster is na verwoesting in de 10e eeuw herbouwd en uitgebreid. De bijbehorende abdijkerk is in de 11e eeuw gebouwd op de plaats van een bestaand zaalkerkje. De romaanse basilica is in zijn originele vorm en architectuur te bewonderen aan het Salvatorplein in Susteren.

De stadsgidsen laten u op een ontspannen en inspirerende wijze kennismaken met de rijke historie van de oude stad Susteren. De start vindt plaats in en rond de “auw kirk” om vervolgens via de stadsgrachten en de daarbij behorende wallen, de “Winckelpoort” te bezoeken. Via de Raadhuisstraat en het oude handelscentrum met zijn bijzondere panden bereiken we de “Feurtherpoort”. Het “kenon óppe mert” en diverse kunstwerken vormen het vervolg van de stadswandeling.

De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur, kosten € 2.– te voldoen bij de gids en begint om 14.00 uur. Voor 2018 zijn de data 13 mei, 8 juli en 9 september of op verzoek via merry.travel.ms@gmail.com

Naast de stadswandeling wordt een rondleiding in en rond de basiliek en een bezoek aan de schatkamer aangeboden. De kerkelijke schatten van de Amelberga Basiliek bevinden zich in de kerk en in de schatkamer. Zo bezit Susteren het oudste evangeliarium van Nederland en diverse beelden van Jan van Steffensweert en de meester van Elsloo. Deze rondleiding vindt voor 2018 plaats op 8 april, 10 juni en 12 augustus en op verzoek via merry.travel.ms@gmail.com

Rondleiding duurt ca. 1,5 uur, kosten € 4,50 te voldoen bij de gids en begint om 14.00 uur.

Stadswandeling / rondleiding op andere dagen / tijden zijn ook mogelijk indien de stadsgids beschikbaar is. Hiervoor kunt u contact opnemen met Marlies Schulpen – Merry  Tel. 046 449 44 84  /  06 55 3 55 6 30  of merry.travel.ms@gmail.com  

Mocht U belangstelling hebben om lid te worden dan verwijzen we U naar het aanmeldformulier waar u ook alle gegevens over het lidmaatschap kunt aantreffen.